Hemoroid

Hemoroid(basur)

  • Hemoroid(basur)
  • Kıl dönmesi (sinüs plonidal)
  • Anal fissür (makatta çatlak)
  • Anal fistül
  • Anal kondülom- siğiller (Condyloma acuminatum)
  • Rektal prolapsus (makat sarkması)

Hemoroid Nedir?

Hemoroidler anüsün iç yüzeyinde bulunan içi kan damarları ile dolu küçük memeciklerdir. Normal insanlarda özellikle dışkılama esnasında belirginleşen hemoroidler bulunmaktadır. Hemoroidlerin hastalığa neden olması için büyümesi, dışarı doğru sarkması, kanaması ve ağrı yapması gerekir. Hemoroidler aslında bir dışkılama bozukluğunun sonucu oluşmaktadır. Özellikle kabızlık, dışkılama esnasında fazla ıkınma, zorlu şekilde dışkılama ve uzun süreli ishal sonucu hastalık ilerleyebilir. Taze meyve ve sebzeden fakir beslenme fast food tarzı gıdalar ile beslenme ve acı biber hastalığın şiddetini arttırabilir.

Hemoroidal hastalık rahatsızlığın şiddetine göre evrelere ayrılmıştır.

   Evre 1: Hastalığın en hafif formudur ve şikayetler belli belirsizdir. Genelde muayenede ciddi bir hemoroid görüntüsü yoktur.
   Evre 2: Hastalık biraz daha ilerlemiştir ve dışkılama esnasında hemoroid memeleri dışarı çıkar ve kendiliğinden içeri girer. Az miktarda kanama olabilir.
   Evre 3: Hastalık artık ilerlemiştir ve dışkılama esnasında hemoroid memeleri dışarı çıkar ve hasta eliyle iterek içeriye yerleştirebilir. Ciddi kanama rahatsızlığı olabilir.
   Evre 4: Hastalık artık son evrededir ve dışkılama olsun ya da olmasın hemoroid memeleri hep dışarıdadır. Bazen hastalar kan kaybına bağlı olarak dışarıdan kan almak zorunda kalabilirler.

Hemoroidal hastalığın tedavisi

Hemoroidal hastalık hangi evrede olursa olsun hastaların bol su içmesi, bol lifli (taze sebze, meyve ..) gıdalarla beslenmesi, kabızlık ve ishali gidermesi gerekmektedir. Sıcak su banyoları kısmen şikayetleri rahatlatabilir. Erken evrelerde (evre1,2) bahsedilen bu öneriler dışında ağızdan tablet şeklinde venotonik ilaçlar, kremler ve fitiller kullanılabilir. İleri evre hastalıkta ise band ligasyonu, infrared koagülasyon, lazer gibi yöntemler uygulanabilir. Son evre hastalıkta ise genelde cerrahi tedavi tercih edilmektedir.

Doç. Dr. Tayfun Yoldaş 2018. Tüm Hakları Saklıdır.